Telefonla Sipariş: 0(544) 661 0380

Şifa Allah'tan, Macun bahane... Lakin tadı şahane.

Anadolu’nun en eski tarihi kentlerinden olan “Şehzadeler Şehri” Manisa’da Mesir Macunu geleneği 1539 yılından itibaren günümüze kadar gelmiştir.

Mesirin ortaya çıkışı hakkında çeşitli inanışlar bulunmaktadır.

İnanışa göre; Yavuz Sultan Selim’in eşi ve Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan, Manisa’da bulunduğu sırada hastalanır. Hastalığı çok ciddidir. Birçok hekime muayene olan Hafsa Sultan bir türlü iyileşemez. Son olarak kendisinin kurduğu Sultan külliyesi zaviye ve imaretinin idaresi görevinde bulunan Merkez Efendi’ye müracaat ederler. Merkez Efendi 41 çeşit baharat ve bitkiden meydana gelen bir karışım hazırlayarak bu karışımın macun haline getirilmesini bizzat kendisi sağlayarak Hafsa Sultan’ın hızla iyileşme periyoduna girmesini sağlamış olur. Hafsa Sultan’da hastalığına kısa sürede şifa bulunmasına vesile olan bu macunun nevruz günü ilkbaharın ilk günlerinde halka saçılmasını emreder. Her yiyenin mesir macunundan zihinsel, ruhsal ve vücudun çalışma mekanizmaları itibariyle fayda görmesi sonucunda Mesir Macununun şöhreti sonunda Osmanlı sınırlarının da dışına yayılmaya başlamıştır.

Dualarla karıştırılarak hazırlanmış bu macun, ufak kağıtlara sarılarak mesir şekeri haline getirilmiş ve caminin minarelerinin şerefelerinden halka saçılmıştır.

O günden bugüne kadar Sultan Cami’nden halka saçılması devam etmektedir..

Çeviri »